Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

De Sociale Steen: Een verkenning naar het sociale perspectief in huisvesting van nieuwkomers

Afdeling Buitengewone Zaken en OpenEmbassy gaan samen met gemeenten een aanpak ontwikkelen voor de huisvesting van nieuwkomers. Het project ‘De sociale steen‘ is een samenkomst van de sociale kant van wonen met de praktische realiteit van het huisvestingsvraagstuk.

Oplossingen huisvesting van nieuwkomers

Binnen gemeenten is er vaak sprake van sterke verzuiling tussen deze twee domeinen. Dit komt het integratieproces van nieuwkomers en de buurt waarin ze gaan wonen niet ten goede. Met de expertise van de doelgroep en de kracht van kwalitatief onderzoek worden via Design Probes concrete oplossingen ontwikkeld om de werkwijze van gemeenten structureel te veranderen en te komen tot een geslaagde huisvesting van nieuwkomers. Het project wordt gerealiseerd met steun van het Stimuleringsfonds.

Wat is het maatschappelijke vraagstuk ?

Dit jaar moeten er meer nieuwkomers dan afgelopen jaren worden gehuisvest door alle Nederlandse gemeenten. Dit omdat de Immigratie -en Naturalisatiedienst (IND) achterstanden aan het wegwerken is van asielaanvragen. De sociale woningmarkt staat al volledig onder druk, er zijn te weinig huizen, en het politieke draagvlak is afgenomen om nieuwkomers te huisvesten. Tegelijkertijd worden nieuwkomers nu vaak gehuisvest zonder een gedegen visie op de sociale kant van wonen, die essentieel is om integratie te laten slagen. Zonder geslaagde integratie neemt het draagvlak voor het opvangen en huisvesten van nieuwkomers alleen maar af.

Kortom: veel nieuwkomers wachten op een huis, terwijl deze huizen steeds minder beschikbaar zijn en de plekken waar ze gaan wonen niet bijdragen aan de integratie van de nieuwe Nederlandse burgers, waardoor de wil om mensen (goed) te huisvesten nog verder afneemt.

Huisvesten nieuwkomers: urgent vraagstuk

Het huisvesten van nieuwkomers in deze politieke, maatschappelijke en economische context is een urgent vraagstuk. Het niet of niet duurzaam huisvesten van nieuwkomers heeft gevolgen op de korte en lange termijn. Het verspilt menselijke ambities en geluk, en het draagt bij aan hoge maatschappelijke kosten omdat nieuwkomers zo afhankelijk blijven van verzorgingsstatelijke arrangementen. Tenslotte werken we een vicieuze cirkel in de hand: door dit nu slecht aan te pakken, verliezen we maatschappelijk en politiek draagvlak. Dit terwijl migratie en diaspora in de 21e eeuw alleen maar zal toenemen.

Nieuwe innovatieve perspectieven

Dit maatschappelijk vraagstuk vraagt liever gisteren dan vandaag om nieuwe innovatieve perspectieven. Die perspectieven gaan wij ontwikkelen en omzetten in concrete oplossingen die we kunnen implementeren.  Oplossingen waarbij het sociale perspectief op huisvesting samenkomt met het praktische ‘stenen’ huisvestingsvraagstuk.

We werken zo samen met de gemeente aan het ontwerpen van concrete oplossingen voor het huisvesten van nieuwkomers op een manier die hun integratieproces en de buurt waar ze gaan wonen ten goede komt, en op een manier die repliceerbaar is in andere gemeenten.

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

In dit project kunnen burgers hun ervaringen en ideeën delen over samenleven in een diverse samenleving. Samen met Conversation Culture organiseren we dit project in…

Denken, praten, voelen en vieren met elkaar op een geweldig jubileumfeest! Bijzonder om zo ons achtjarig bestaan te vieren. ♾️ Wat geweldig om hier met…

Onze tweede team Book Club bijeenkomst richtte zich op het bespreken van “The Art of Gathering” door Priya Parker. Bij het kiezen van een boek…

We spraken met een expertgroep over het hoofdlijnenakkoord en hun zorg over de invloed op hun leven, integratie en de Nederlandse samenleving….

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*