Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Evaluatie pilot AZC Almere

Stockfoto MAP Boost - Renata Chede

Project

Evaluatie pilot AZC Almere

Opdrachtgever

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Looptijd

2023

Partners

COA, Randstad, Gemeente Almere

Product

Evaluatierapport en handreiking

Projectbeschrijving

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid evalueerden we de pilot toeleiding naar werk van COA, Gemeente Almere en Randstad. In deze pilot matchen medewerkers van Randstad bewoners van AZC Almere met werkgevers en begeleiden hen naar betaald werk.

Werkzame elementen en obstakels naar werk

In het evaluatieonderzoek is vanuit het perspectief van de bewoners en de betrokken partijen (incl. werkgevers) onderzocht wat de werkzame elementen zijn en wat de obstakels zijn om bewoners naar werk te begeleiden. Hiervoor zijn expertpools en diepte-interviews opgezet. Uniek aan de pilot was dat er ook actief is ingezet op het begeleiden van asielzoekers naar werk.

Handreiking begeleiding bewoners azc’s naar werk

Daarnaast faciliteerden we een ontwerpsessie met bewoners en medewerkers om te werken aan oplossingen van knelpunten in de pilot. Naast een evaluatierapport schreven we ook een handreiking die handvatten geeft aan partijen elders in het land om een soortgelijke structuur op te zetten om bewoners van azc’s naar werk te begeleiden.

Resultaten & inzichten

Het formuleren van een gezamenlijke ambitie en een basis van vertrouwen helpt om een aanpak vorm te geven, te leren van elkaar en de aanpak te verbeteren. Het betrekken van het perspectief van bewoners bij een dergelijk programma kan helpen om knelpunten in een vroeg stadium op te lossen. 

Toeleiding naar werk

Werk is een middel om vroeg te starten met integreren en biedt een sociaal netwerk. Tegelijk is een prettige leefomgeving, lonend werk en passend werk belangrijk om werk te kunnen behouden.

  • Voor werkgevers moet de plaatsing ook lonen. Nu zijn er nog veel obstakels: onbekendheid met de doelgroep, aanvraag van TWV, onverwachte verhuizingen en het ontbreken van regelingen als proefplaatsingen.
  • Verhuizing naar een andere opvang of koppeling aan een andere gemeente vergroot het risico op verlies van werk en kan ook financiële gevolgen hebben (uitkering en inrichtingskrediet).
  • Iemand die aan het werk is moet in staat zijn dit op den duur te kunnen combineren met inburgering. Daar ligt een vraagstuk voor gemeenten.
  • Zorg voor een matcher die werkgevers begrijpt, goed verbonden is met bewoners, aan kan voelen wat de verwachting en behoefte van beide betrokken partijen is, cultuursensitief is en bij voorkeur meerdere talen spreekt.
  • Zorg voor een herkenbare plek op locatie waar intakes plaatsvinden en faciliteer toegankelijk tussentijds contact, bijvoorbeeld via Whatsapp.

Enkele kerncijfers uit de pilot

  • 924 van de 1.337 bewoners mogen werken
  • 169 bewoners hebben een intake gehad
  • 60 bewoners waar een match is gemaakt tussen werkgever en bewoners
  • 46 bewoners zijn geplaatst 
  • 7 werkgevers hebben plaatsingen gerealiseerd

Gerelateerde projecten

Platform Nieuwkomers en Werk

Platform Nieuwkomers en Werk ondersteunt initiatieven die nieuwkomers naar werk begeleiden met financiering, onderzoek, community, kennis en coaching.
Direct Meedoen team

Direct Meedoen

Binnen Direct Meedoen ondersteunden we in totaal 75 Oekraïense huishoudens (rond de 200 individuen) gedurende één jaar, in Zaanstad, Amsterdam en Nijmegen.
Expertpool Hollands Kroon

EU-arbeidsmigranten Hollands Kroon

In Hollands Kroon doen we actieonderzoek naar de integratie van EU-arbeidsmigranten in de agrarische sector.
Stockfoto MAP Boost

Evaluatie Participatie- en Taalimpuls Amsterdam (AMIF)

Evaluatieonderzoek naar het aanvullende inburgeringsprogramma van NewBees, VluchtelingenWerk en BOOST in de Gemeente Amsterdam

Dit project is begeleid door:

projectleider

Pepijn Tielens

Adviseur en onderzoeker

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Yaman Attar

Actieonderzoeker

Soraya Shawki

Liaison officer UK & researcher

Sandrine Lafay

Hoofd onderzoek

Renée Frissen

Oprichter en directeur