Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Perspectief nieuwkomers op inburgering

Expertpool perspectief nieuwkomers inburgering

Project

Onderzoek naar het perspectief van nieuwkomers die inburgeren op de inburgering

Opdrachtgever

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Looptijd

2023-2027

Partners

Regioplan, BMC

Product

Jaarlijkse rapportages

Projectbeschrijving

Samen met Regioplan en BMC doen we onderzoek naar het perspectief van mensen die inburgeren in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. OpenEmbassy is verantwoordelijk voor het kwalitatieve gedeelte, dat meer kleuring geeft aan de resultaten van surveys die Regioplan onder inburgeraars uitzet.

In totaal vier onderzoeksrapportages

In totaal zullen er vier rapportages verschijnen met de bevindingen uit de surveys en het kwalitatieve gedeelte. Om het perspectief op te halen van mensen die inburgeren zetten we expertpools en diepte-interviews in. In sommige gevallen wordt dit ook aangevuld met actie-onderzoek en design probes (in samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken).

De eerste rapportage is opgeleverd in 2023, de tweede in 2024 en in 2025 komt een vervolg uit. De laatste rapportage zal worden opgeleverd in 2027, zodat de inzichten uit dit onderzoek gebruikt kunnen worden voor de wetsevaluatie van de Wi2021. Dit is de eerste keer dat er zo direct onderzoek wordt gedaan naar het perspectief van mensen die inburgeren.

“Wat mij het meest helpt, is het ontmoeten van andere mensen, Nederlanders of niet, omdat dit mij de kans geeft om dagelijks te oefenen en mijn taalvaardigheden te verbeteren."

Resultaten & inzichten

Het leren van de taal is het centrale element voor de inburgeraars die wij hebben gesproken. Eerst de taal en dan werken of studeren. Dit lijkt haaks te staan op de gedachte van dualiteit in het nieuwe stelsel. Door de focus op taal, zijn er ook veel zorgen over de kwaliteit van taalonderwijs. Men ervaart dat klassen regelmatig uitvallen, er te grote groepen zijn en de verschillen te groot zijn. Enerzijds is er een behoefte om een autonome keuze te kunnen maken in welk taaltraject iemand volgt, anderzijds wordt de extra ondersteuning van de gemeente juist gewaardeerd.

Behoefte perspectief in de opvang

In de inburgering komt er veel op mensen af, ervoor hebben mensen juist lang stilgezeten in de opvang. Vanuit het perspectief van mensen zelf is het niet uit te leggen dat er in de opvang niet of nauwelijks gestart kan worden met werk, studie of het leren van de taal en het bij verhuizing opeens allemaal tegelijk komt. Er is behoefte aan perspectief in de opvang.

Rol van de klantmanager

De gemeente heeft de regie over de inburgering onder de Wi2021. We zien een verschuiving naar de klantmanager als de belangrijkste bron van informatie. Het is van belang dat informatievoorziening ook aansluit bij de behoefte van mensen. Bijvoorbeeld of er de mogelijkheid is om na B1 niveau door te kunnen leren wanneer iemand snel leert en een hoge taalambitie heeft. De ervaring met klantmanagers verschilt per persoon. Een belangrijke voorwaarde voor een positieve ervaring lijkt de ruimte voor inburgeraars om hun eigen zegje te kunnen doen en eventuele zorgen te uiten. Dit begint in de periode van de brede intake.

Relevante artikelen

Inburgeren door de ogen van nieuwkomers

Eerste onderzoeksrapport van OpenEmbassy naar de Wet inburgering 2021 vanuit het perspectief van nieuwkomers die inburgeren in Nederland.

Hoe kijken nieuwkomers aan tegen de Wet inburgering

Het is essentieel om de ervaringen van nieuwkomers leidend te laten zijn voor het beleid dat we ontwikkelen. Daarom staat...

Inburgeren door de ogen van nieuwkomers

Eerste onderzoeksrapport van OpenEmbassy naar de Wet inburgering 2021 vanuit het perspectief van nieuwkomers die inburgeren in Nederland.

Hoe kijken nieuwkomers aan tegen de Wet inburgering

Het is essentieel om de ervaringen van nieuwkomers leidend te laten zijn voor het beleid dat we ontwikkelen. Daarom staat...

Gerelateerde projecten

Monitoring en evaluatie Urecht

Monitoring en evaluatie Utrecht

Een kwalitatieve monitoring en evaluatie om gemeentelijk beleid beter passend te maken voor mensen die inburgeringsplichtig zijn.

Nieuwkomers als klantmanagers

Samen met BMC ontwikkelde OpenEmbassy een opleiding waarmee nieuwkomers aan de slag kunnen als inburgeringscoach of klantmanager.
Stockfoto MAP Boost

Evaluatie Participatie- en Taalimpuls Amsterdam (AMIF)

Evaluatieonderzoek naar het aanvullende inburgeringsprogramma van NewBees, VluchtelingenWerk en BOOST in de Gemeente Amsterdam
Stockfoto MAP Boost

Monitoring en evaluatie Almere

Opstellen van een framework voor de Gemeente Almere om te monitoren op de Wet inburgering 2021.

Monitoring en evaluatie Enschede

Expertpool over de eerste ervaringen van nieuwkomers met de inburgering en aanzet tot een monitoringskader voor de Gemeente Enschede
Stockfoto MAP Boost - Renata Chede

Evaluatie pilot AZC Almere

Evaluatieonderzoek naar de pilot van COA, Gemeente Almere en Randstad om azc bewoners naar werk te begeleiden.

Dit project is begeleid door:

projectleider

Renée Frissen

Oprichter en directeur

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Imren Yigit Ari

Trainer

Fatih Aktas

Onderzoeker

Naya Aljoudi

Actieonderzoeker, community manager

Soraya Shawki

Liaison officer UK & researcher

Pepijn Tielens

Adviseur en onderzoeker

Mahad Hussein

Actieonderzoeker, community manager

Jolien de Vries

Actieonderzoeker

Anna Bilenka

Community builder en actieonderzoeker