De initiatiefnemers van New Neighbours Utrecht, collega Tamer Allaloush en Wim Datema spraken bij NPO Radio 1 over hoe we kunnen bijdragen aan een positiever beeld van opvangcentra. Dit naar aanleiding van de rechtszaak tegen de komst van een AZC in Den Bosch.
Elkaar leren kennen
New Neighbours Utrecht bestaat nu zo’n 8 jaar en is een initiatief ‘voor en door Utrechters en hun nieuwe buren, zoals vluchtelingen, statushouders, buitenlande studenten en iedereen die nieuw is’. En is erop gericht dat mensen elkaar, in hun eigen buurt, van beiden kanten leren kennen.
Het initiatief helpt nieuwe buren een netwerk te bouwen, te verwelkomen, mee te doen aan activiteiten en te starten met integreren.
“Wie komt hier wonen, wat nemen ze mee, hoe kunnen we connecten? Contact met de buurt is heel belangrijk. Mensen kunnen elkaar van beide kanten leren kennen en dan gaat de spanning voor buurtbewoners eraf',"
Wim Datema
Contact met de buurt
Er bestaan vaak angst en vooroordelen rond de komst van een AZC. Dat komt ook door slechte berichtgeving en de rol van de media, dat een incident vaak onder een vergrootglas legt. Belangrijk is te benoemen dat het vrijwel overal goed gaat. Zo is er in Utrecht een opvang die al 30 jaar bestaat, midden in een woonwijk staat en nauwe banden heeft met de buurt.
Of neem het voorbeeld van Marineterrein Amsterdam, waar een noodopvang was voor 260 mensen en vele waardevolle contacten en gezamenlijke activiteiten met buurtbewoners ontstonden. Toen sluiting dreigde, schreef het buurtcomité een brief aan de Minister, Staatssecretaris en wethouder ‘Wij willen onze vluchtelingen terug’.
"Wij zijn echte mensen en soms moet je initiatief nemen om ons te verwelkomen. Plan Einstein is een geweldig voorbeeld, of de gemeente die zelf een opvang opende. Dan kunnen mensen vanaf dag één participeren in de samenleving. En direct gaan werken of vrijwilligerswerk doen, in plaats van wachten op procedures of systeemproblemen."
Tamer Allaloush
Goede voorlichting
Naast contact met de buurt en een positieve rol van de media, kunnen bestuurders en burgemeesters een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door angst van bewoners niet te ontkennen, maar goede voorlichting te geven waarin je zaken goed uitlegt en de vragen die mensen hebben beantwoordt.
Uit de brief aan de Minister van Defensie: “Wij willen onze vluchtelingen terug op het Marineterrein”
We kennen allemaal de situatie waarin vluchtelingen in Nederland worden opgevangen, het tekort aan plekken waardoor sommigen in tenten moeten bivakkeren […] of zoals in Ter Apel, waar vluchtelingen in regen en kou in de open lucht moesten slapen en Artsen Zonder Grenzen hen de hand moest reiken in verband met gezondheidsproblemen. Er is onwil om goede opvang te realiseren en in heel veel gevallen keren bewoners zich tegen de komst van vluchtelingen in hun omgeving.
Laten wij dat eens omdraaien en vanuit onze Eilanden de eis op tafel leggen dat wij onze vluchtelingen terug willen hebben op het Marineterrein en dat Defensie de poort weer voor hen moet openzetten.
Meer weten?
Luister naar het hele interview bij de NPO