Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Een gesprek met Nivin Baranbo, een ambitieuze radiopresentator uit Syrië

OpenEmbassy heeft dagelijks contact met nieuwkomers, via onze Welcome App of door community building in de verschillende gemeenten waar we werken. Van elk gesprek leren we iets. Door verhalen en ervaringen leren we hoe het beter kan in Nederland.

Iets wat we steeds weer horen is dat nieuwkomers het gevoel hebben dat hun verhaal niet voldoende wordt gehoord en dat ze weinig tot geen begeleiding krijgen in hun zoektocht naar werk. Een van de gesprekken die we voerden was met Nivin Baranbo, die momenteel in de horeca werkt, maar graag weer voor de radio zou willen werken. We nodigen je uit om meer te lezen over haar ervaring, terwijl je jezelf de volgende vraag stelt: wat kan ik leren van Nivin’s verhaal?

Vertel ons over jezelf

Mijn naam is Nivin Baranbo en ik ben 32 jaar oud. Ik kom uit Damascus, Syrië. Ik studeerde media en journalistiek aan de Universiteit van Damascus en werkte als presentator en verslaggever voor de American Academy. Na het behalen van mijn diploma kon ik eindelijk beginnen aan mijn droombaan: Ik werkte voor het grootste radioprogramma van Syrië, Arabesque.

Kun je ons meer vertellen over het werk dat je deed in Syrië?

Ik had verschillende shows op de radio, zoals de dagelijkse ochtendshow en andere shows over sociale onderwerpen.

Kun je ons een voorbeeld geven van een van de onderwerpen waarover je sprak tijdens een van je shows?

Een van de shows ging bijvoorbeeld over problemen die elke tiener tegenkomt op school, thuis en op straat. We onderzochten bijvoorbeeld of tieners die een goede relatie met hun ouders hebben, zich op hun gemak voelen om seks of andere taboeonderwerpen met hen te bespreken. Ik probeerde het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Eerst door met de tieners te praten, toen met de ouders, en uiteindelijk met een psycholoog die zowel de tieners als hun ouders kon helpen.

Je woont nu in Nederland. Wat waren je verwachtingen voordat je aankwam?

Ik kwam in 2016 aan, op de vlucht voor oorlog en op zoek naar een betere toekomst voor mijn zoon. Ik kwam naar Nederland met de droom om het werk dat ik in Syrië deed voort te zetten.

Je hebt het allereerste Syrische radioprogramma vanuit Nederland uitgezonden en een wekelijkse show georganiseerd over verschillende integratieonderwerpen.

Kun je ons vertellen waarom je hiermee bent begonnen?

Samen met een groep andere jonge Syriërs kreeg ik de kans om een Syrisch radiostation te beginnen in Amsterdam. We kregen een beetje subsidie om een nieuw project te starten, wat we gebruikten om apparatuur te kopen en een studio te huren in Vondelpark CS. Ik had ook een twee uur durende openluchtshow elke dinsdag. Ik kon het programma van de grond af opzetten en richtte me op nieuwkomers. Hoe kunnen we onze nieuwe samenleving mooier en makkelijker voor ons maken? Hoe kunnen we de problemen die we ervaren oplossen? Wat zijn onze angsten en hoe kunnen we dagelijkse obstakels zo goed mogelijk oplossen? Tijdens de show draaiden we ook de Arabische muziek die we zo gemist hadden op de Nederlandse radio.

Waarom is de show gestopt?

Helaas moesten we na zeven maanden stoppen omdat het geld op was. Een andere teleurstelling was dat de gemeente waar ik woonde me heel weinig tijd en mogelijkheden gaf om iets in mijn vakgebied te vinden. Ik moest in korte tijd een betaalde baan vinden, dus ik moest mijn droom opgeven. Momenteel werk ik als serveerster en achter de bar in een restaurant.

Wat zou je willen doen in Nederland?

Na een jaar in deze baan kreeg ik sterk het gevoel dat ik terug moest gaan naar wat ik het liefste doe. Ik weet zeker wat ik kan en wat ik te bieden heb. Toen kwam ik op een nieuw idee. Ik zou graag willen werken als radiopresentator bij een Nederlands radiostation, waar ik een brug kan slaan tussen twee culturen door middel van mijn eigen taal, het Arabisch. Het programma zou uit verschillende onderdelen bestaan. Het zou bijvoorbeeld beginnen met Nederlands nieuws in het Arabisch, zodat iedereen kan begrijpen wat er gebeurt in de maatschappij waarin ze leven. Het zou ook interessant zijn om over het nieuws te discussiëren. Verder zou het voor mij ook erg de moeite waard zijn om een onderdeel op te nemen waarin we ons richten op nieuwkomers. Zij zouden ons kunnen vertellen over hun dagelijks leven, over de moeilijkheden die ze op dit moment ondervinden en hoe ze zich daar doorheen werken. In deze rubriek zouden we niet alleen nieuwkomers opnemen, maar ook de lokale bevolking.

Ik zou ook een rubriek wijden aan het interviewen van mensen die hun doel hier in Nederland hebben bereikt, of dat nu door studie, werk of iets anders is. Op deze manier kunnen we mensen laten zien wat we kunnen bereiken.

Tot slot zou ik een entertainmentrubriek hebben, waar ik kan bespreken welke andere Nederlandse steden leuk zijn om te bezoeken, musea kan aanbevelen om te bezoeken of kan praten over andere activiteiten waar mensen aan mee kunnen doen.
Ik zou graag mensen helpen door middel van een radioprogramma dat dingen uitlegt aan nieuwkomers. Alles is nieuw in Nederland en mensen hebben heel veel vragen. Een radioshow zou echt de beste manier zijn om een breed publiek te bereiken.

Wat voor soort steun heb je nodig?

Ik zou graag ondersteuning of advies krijgen over hoe ik mijn idee kan ontwikkelen. Met welk radiostation of welk ander platform kan ik bijvoorbeeld contact opnemen?

Wil je nog iets toevoegen?

Ja, dat ik mezelf zie als iemand die veel geluk heeft gehad, omdat ik de kans heb gekregen om mijn leven weer op te bouwen, weg van de oorlog.

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

In dit project kunnen burgers hun ervaringen en ideeën delen over samenleven in een diverse samenleving. Samen met Conversation Culture organiseren we dit project in…

Denken, praten, voelen en vieren met elkaar op een geweldig jubileumfeest! Bijzonder om zo ons achtjarig bestaan te vieren. ♾️ Wat geweldig om hier met…

Onze tweede team Book Club bijeenkomst richtte zich op het bespreken van “The Art of Gathering” door Priya Parker. Bij het kiezen van een boek…

We spraken met een expertgroep over het hoofdlijnenakkoord en hun zorg over de invloed op hun leven, integratie en de Nederlandse samenleving….

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*