Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Stimulerend kabinetsbeleid helpende noodzaak voor nieuwkomers

Recent deed Regioplan onderzoek naar projecten binnen ons programma Inclusieve Arbeidsmarkt. De resultaten wijzen uit dat integrale ondersteuning, waarbij begeleiding wordt geboden op verschillende leefgebieden, essentieel is voor het succes van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De kabinetsplannen voor een versobering van ondersteuning aan nieuwkomers zullen daarom een negatieve invloed hebben op hun integratie en toegang tot werk.

Door: Soraya Shawki
Dit artikel verscheen eerder op de site van Goldschmeding Foundation

Van inzichten naar uitvoering

Uit het onderzoek van Regioplan blijkt dat de volgende aspecten cruciaal zijn om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt:

  • Intensieve persoonlijke begeleiding

  • Ondersteuning op leefgebieden zoals financiën, huisvesting en gezondheid

  • Het vergroten van vakspecifieke kennis en arbeidsmarktvaardigheden

Zonder deze elementen blijven deelnemers vastlopen in problemen die hen verhinderen deel te nemen aan arbeidsmarktprogramma’s of deze succesvol af te ronden.

Succesvoorbeeld Nieuwkomers in hun kracht

Het initiatief ‘Nieuwkomers in hun kracht’ laat zien dat het anders kan. Dit is een initiatief dat gesteund wordt door Open Embassy en de Goldschmeding Foundation. In het project werken Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Zorg voor het Noorden samen om het tekort aan verpleegkundigen aan te pakken, door gerichte ondersteuning te bieden aan nieuwkomers.

Dankzij een gefaseerde aanpak en begeleiding kunnen internationale zorgprofessionals meteen aan de slag als assistent-verpleegkundigen. Tegelijk werken zij aan het verbeteren van hun (vak)taalvaardigheid en het behalen van hun BIG-registratie. Inmiddels zijn 15 nieuwkomers gestart als assistent-verpleegkundige, verspreid over 10 afdelingen binnen het UMCG. Het initiatief wordt landelijk uitgerold en is uitgeroepen tot een ‘good practice’ door het Ministerie van VWS.

Inmiddels zijn 15 nieuwkomers gestart als assistent-verpleegkundige, verspreid over 10 afdelingen binnen het UMCG. Het initiatief wordt landelijk uitgerold en is uitgeroepen tot een ‘good practice’ door het Ministerie van VWS.

Succesvoorbeeld Ithaka Academie

De Ithaka Academie brengt verschillende werkzame elementen uit het Regioplan-onderzoek op inspirerende wijze in de praktijk: ‘positieve groepsvorming onder deelnemers, de inzet van ervaringsdeskundigheid en het rekening houden met kenmerken van deelnemers’ . Met op maat gemaakte trajecten ondersteunen ze nieuwkomers met IT-ervaring of ambitie met trainingen, coaching en arbeidsbemiddeling. Een opmerkelijk succes is dat 80% van de deelnemers uit eerdere groepen naar een baan is begeleid. Uitdagingen zoals vooroordelen bij werkgevers en een gebrek aan bekendheid met de doelgroep pakt Ithaka aan via dialoog, trainingen en directe ondersteuning vanuit het team.

De Ithaka Academie brengt verschillende werkzame elementen uit het Regioplan-onderzoek op inspirerende wijze in de praktijk: ‘positieve groepsvorming onder deelnemers, de inzet van ervaringsdeskundigheid en het rekening houden met kenmerken van deelnemers’ .

Zorgelijke koers van het kabinet

Het kabinetsbeleid op dit thema zou deze bewezen methodes ondermijnen, door een beperkte toegang tot voorzieningen en het ontbreken van een integrale aanpak, wat zal leiden tot hogere maatschappelijke kosten op de lange termijn. Zonder adequate ondersteuning kunnen nieuwkomers niet integreren of een economische bijdrage leveren, wat resulteert in grotere ongelijkheid en verlies van potentieel. Wij pleiten daarom voor het behoud en de uitbreiding van deze integrale aanpak. Alleen zo kunnen we een inclusieve arbeidsmarkt realiseren waarin iedereen een eerlijke kans krijgt.

Het bundelen van inzichten, zoals in het onderzoek, laat zien dat het anders kan: door samen te werken aan oplossingen die zowel individuen als werkgevers ondersteunen, bouwen we aan een rechtvaardigere samenleving en een inclusieve arbeidsmarkt.

Platform Nieuwkomers en Werk

"Platform van initiatieven die nieuwkomers naar werk begeleiden."

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

Op 25 maart, organiseerde OpenEmbassy een brugactiviteit voor nieuwkomers die hebben deelgenomen aan het MAP-traject. MAP staat voor ‘Module Arbeidsmarkt en Participatie’ en is een…

In de focusgroep ‘Getting grip on your career’ haalden we ervaringen op van mensen die onder het reguliere asiel- en inburgeringsbeleid vallen. Het doel van…

Met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties deden we een oproep aan de regering en Tweede kamer: zorg voor vroege participatie van nieuwkomers. Deze oproep…

Binnen de gemeente Hollands Kroon wordt veel (agrarisch) werk gedaan door mensen die uit andere EU-landen komen, zoals Polen, Roemenië, Hongarije, Letland en Bulgarije. De…

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*